Astma i sezonske alergije u doba korone

Za hiljade ljudi koji pate od sezonskih alergija, dolazak proleća donosi i dobro poznate simptome zapušenog nosa, vodene rinoreje, kijanja, svraba i suzenja očiju. Za pacijente sa sezonskim alergijama i astmom ovo proleće donosi još jednu bojazan, koronavirus koji se manifestuje kroz niz respiratornih simptoma. U trenutku kada svi obraćaju budnu pažnju na kašljanje, kijanje i sve ostale respiratorne simptome, pacijenti sa sezonskim alergijama i astmom se brinu i pitaju da li imaju simptome alergije i astme ili je možda nešto ozbiljnije?

Svetska organizacija koja okuplja naučnike iz alergologije i imunologije (World  Allergy Organization-WAO) objavila je 24. Marta 2020. preporuke za pacijente sa sezonskim alergijama i astmom tokom COVID-19 pandemije. Takođe, GINA  (Global Initiative for Asthma) daje preporuke obolelim od astme tokom trenutne pandemije. Preporuka obolelim od astme je da nastave sa korišćenjem redovne terapije i da nastave upotrebu inhalacione terapije za kontrolu astme tokom COVID-19 epidemije.

„Neki izvori sugerišu da bi trebalo izbegavati kortikosteroide tokom epidemije COVID-19. Ove preporuke se odnose na upotrebu oralnih kortikosteroida, osim u slučaju jasnih indikacija za njihovu primenu. Međutim, pacijenti oboleli od astme ne bi trebalo da prestaju sa primenom propisanih inhalacionih kortikosteroidnih lekova (ili propisanih oralnih kortikosteroidnih lekova). Prestanak primene inhalacionih kortikosteroida često dovodi do potencijalno opasnog pogoršanja astme, a izbegavanje oralnih kortikosteroida tokom teških napada astme može imati ozbiljne posledice. Ponekad je za lečenju teške astme neophodna dugoročna upotreba oralnih kortikosteroida, a nagli prekid primene može biti opasan. Uvek konsultujte lekara pre nego što odlučite da prekinete sa primenom nekog leka. Ove preporuke se odnose na odrasle i na decu" navodi se u GINA preporukama.

Preporuka je da pacijenti nastave sa primenom propisanih lekova u lečenju alergijskog rinitisa i drugih alergijskih oboljenja (uključujući i imunoterapiju) onako kako im je lekar propisao. Pacijenti ne treba na svoju ruku da prekidaju terapiju i ako imaju bilo kakvih problema vezano za terapiju treba da se konsultuju sa lekarom.