Najnoviji broj Infopeta

Pročitajte novi broj:
https://view.publitas.com/apoteka/infopet-11/

Pandemija

Nadam se da sve naše čitaoce zatičemo u dobrom zdravlju. Dugujemo Vam izvinjenje zbog nemogućnosti da naš broj izađe krajem marta meseca kako smo planirali, ali nadamo se da ćete nas razumeti. Većina nas je imala priliku da u proteklih nekoliko decenija iskusi razna „vanredna stanja", od nestašica hrane za naše ljubimce tokom 90-tih, bombardovanje 1999. godine, preko poplava pa sve do skorašnjeg izbijanja pandemije izazvane virusom COVID-19. Bez sumnje, ovo poslednje vanredno stanje je donelo nova iskustva koja ne mogu da se uporede sa svim prethodnim koja pamtimo.

Na prvom mestu, najviše polemike je izazvalo ograničenje kretanja koje je pogodilo i naše ljubimce. Eventualne posledice ovih odluka očekujemo, ali ono na čemu bi trebalo raditi to je pravljenje planova za eventualne slične situacije koje mogu zadesiti nas ili generacije koje će posle nas doći. Na drugom mestu, u naše živote se vratila solidarnost i empatija, kako prema našim starijim komšijama kojima je trebala pomoć u nabavci potrebština za njihove ljubimce kao i njihovom izvođenju u redovne šetnje. Takođe posete i zvanje telefonom u ambulantama su bili samo za neophodne i redovne posete i intervencije.

Na trećem, ne i manje važnom, mestu je svakako „višak" vremena koji smo imali i koji smo provodili sa svim članovima naših porodica. Ovaj „višak" je dobrodošao svima koji pružaju usluge počevši od radnika u prodavnicama hrane za kućne ljubimce preko grumera i veterinara koji su posle dužeg perioda, a neki i prvi put u svom radnom veku, imali priliku da osete kako je dobro raditi do 15 časova i ne raditi vikendom. Ukoliko iz svega ovoga ne izvučemo i ne nastavimo da upražnjavamo dobre stvari kojih je bilo i u ovim teškim vremenima, a na koje smo zaboravili da postoje, napravićemo mnogo više koraka nazad nego što smo ih napravili tokom vanrednog stanja.

U ovom broju možete pronaći tekst o COVID-19 infekciji i našim ljubimcima, možda sa zakašnjenjem ali može biti od koristi ako se pojavi „drugi talas" koji se najavljuje, tu su i saveti o ishrani koje nesebično sa nama deli Dr Dušica koja je specijalista iz oblasti veterinarske ishrane i dijetetike, pratimo aktuelne bolesti koje se javljaju u ovom periodu godine, predstavljamo Vam jednu rasu pasa, dajemo smernice koje će vam pomoći da se zaštitite ukoliko nabavljate bilo kog ljubimca bez obzira što je pisan iz ugla „mačkarskog" sveta i naravno možete naći informacije vezane za proizvode i usluge koji unapređuju kvalitet življenja sa našim ljubimcima od strane prijatelja koji nas prate i podržavaju u ovome što radimo. U nadi da ćemo se još dugo družiti u dobrom zdravlju srdačno Vas pozdravljam do sledećeg broja.

Glavni i odgovorni urednik:
Dr Dragutin Smoljanović, DVM